2681072162 6973303504 Μαξίμου Γραικού 3 - Άρτα info@be-green.gr

Ενεργοί μικροοργανισμοί, το θαύμα της φύσης

Ενεργοί μικροοργανισμοί, το θαύμα της φύσης

Ενεργοί μικροοργανισμοί, το θαύμα της φύσης

 

Οι ενεργοί μικροοργανισμοί (ΕΜ) και πως αυτοί μπορούν να εφαρμοστούν στην καλλιέργεια της ελιάς, ήταν το θέμα που είχε αναλάβει να αναλύσει στην Γιορτή Λαδιού της Ιεράπετρας, ο γεωπόνος κ. Γιώργος Τσαγατάκης. Τη Γιορτή Λαδιού οργάνωσε και φέτος το Δίκτυο Αλληλεγγύης και προώθησης της Κοινωνικής Οικονομίας «Ιστός» Ιεράπετρας.

Οι ενεργοί μικροοργανισμοί ανακαλύφτηκαν τη δεκαετία του 1970, ενώ στην Ελλάδα άρχισαν να γίνονται γνωστοί πριν από περίπου 20 χρόνια. Παράγονται για διάφορες χρήσεις σε 50 χώρες του κόσμου και εφαρμόζονται σε περισσότερες από 150 χώρες, μέχρι σήμερα.

Χρησιμοποιούνται σε όλους σχεδόν τους κλάδους, με οικολογικό τρόπο, χαμηλό κόστος και θεαματικά αποτελέσματα. Εφαρμόζονται κυρίως στη γεωργία, την κτηνοτροφία, τις ιχθυοκαλλιέργειες, την υγεία, τη βιομηχανία, τη διαχείριση των νερών, των και των σκουπιδιών, τα δομικά υλικά, την προστασία του περιβάλλοντος, τον καθαρισμό και την εξάλειψη της δυσοσμίας των λυμάτων.

Ψάξαμε και βρήκαμε σε ένα χωριό της Καρδίτσας τον 74χρονο γεωπόνο Σωκράτη Βασιλάκο, ο οποίος διατηρεί ένα κτήμα 26 στρεμμάτων με καλλιέργειες φιστικιάς (Αιγίνης), διάφορες άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες και παράγει επίσης κηπευτικά σε θερμοκήπιο, χρησιμοποιώντας εδώ και 20 χρόνια ενεργούς μικροοργανισμούς, έχοντας αρθρογραφήσει για τη χρησιμότητα τους, πάρα πολλές φορές στον Τύπο της περιοχής του.

Μας μίλησε με θερμά λόγια για τα αποτελέσματα που έχει στο κτήμα του χρησιμοποιώντας οικολογικά τους Ενεργούς Μικροοργανισμούς, οι οποίοι είχαν παρουσιαστεί και στην Αγροτική έκθεση της Ιεράπετρας AgroExpo 2017 στα τέλη του περασμένου Μάη.

 

 

«Η ανακάλυψη και η εφαρμογή της τεχνολογίας των Ενεργών Μικροοργανισμών (ΕΜ) αποτελεί μια πραγματική επανάσταση της επιστήμης, η οποία δυστυχώς άργησε να έρθει στη χώρα μας, και πολύ φοβάμαι ότι θα αργήσει και να διαδοθεί, διότι αντικαθιστά και ακόμη καταργεί πολλά προϊόντα όπως π.χ. λιπάσματα και φυτοφάρμακα στη γεωργία, φάρμακα στην ιατρική κ.λ.π. και ως εκ τούτου, τα θιγόμενα οργανωμένα συμφέροντα, θα αντιπαραθέσουν όλα τους τα μέσα να καθυστερήσουν τη διάδοση των ΕΜ.

Οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί (ΕΜ) ή το θαύμα της φύσης, όπως αρκετοί τους αποκαλούν, είναι μείγμα διαφόρων ωφέλιμων μικροοργανισμών που υπάρχουν ελεύθεροι στη φύση. Όταν αυτοί έρθουν σε επαφή με οργανικό υλικό, αποβάλλουν ωφέλιμες ουσίες, όπως βιταμίνες, οργανικά οξέα, ορυκτές χειλικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά και πραγματοποιούν τα θαυματουργά αποτελέσματά τους. Το προϊόν των ΕΜ αποτελείται από φυσικούς και μη γενετικά τροποποιημένους μικροοργανισμούς. Διατίθεται σε υγρό διάλυμα το οποίο αποτελείται κυρίως από βακτήρια γαλακτικού οξέος, φωτοσυνθετικά βακτήρια, διάφορα είδη μαγιάς και ζυμομύκητες», μας εξήγησε ο κ Σωκράτης Βασιλάκος που βρίσκεται στην Κρήτη αυτές τις μέρες.

Πού εφαρμόζονται

Η ανακάλυψη αυτή, έχει εξελιχθεί με φανταστικές δυνατότητες εφαρμογής, στη γεωργία, κτηνοτροφία, ιχθυοκαλλιέργειες, βιομηχανία, παραγωγή τροφίμων, διαχείριση νερών, λυμάτων σκουπιδιών, νοικοκυριό, δομικά υλικά, προστασία του περιβάλλοντος, εξάλειψη δυσοσμιών, υγεία (ιατρική). Η εφαρμογή τους είναι πολύ εύκολη (κυρίως με ψεκασμό), με μικρό κόστος, ενώ τα αποτελέσματά των ΕΜ είναι ασύγκριτα μεγαλύτερα και ποιοτικότερα.

«Στη γεωργία, οι ΕΜ αντικαθιστούν τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, δίνουν πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις, καλύτερη ποιότητα, ανώτερη γεύση και μεγαλύτερη διάρκεια συντήρησης στα γεωργικά προϊόντα. Επιδρούν στην παραγωγή υψηλής ποιότητας κομπόστ, βελτιώνουν τη δομή του εδάφους και το βοηθούν να συγκρατεί την υγρασία, συμβάλλοντας έτσι στην υγιή ανάπτυξη των φυτών. Ακόμη συντελούν στη δυναμική ανάπτυξη των φυτών, αυξάνοντας τη χλωροφύλλη, στη βελτίωση της ανθεκτικότητάς τους και στην επίτευξη της ομοιομορφίας των καρπών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον διπλασιασμό σχεδόν της καρποφορίας των φυτών.

Η βελτίωση της ποιότητας δεν εμφανίζεται μόνο στα νωπά αλλά και στα μεταποιημένα προϊόντα στα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί ΕΜ, όπως π.χ. σε τυριά, αναψυκτικά, λαχανικά, φρούτα, κ.ά.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο από την εφαρμογή της τεχνολογίας των ΕΜ είναι η βελτίωση της γεύσης και του αρώματος των προϊόντων κάτι που επιτυγχάνεται από την θετική επίδραση των ΕΜ στην γονιμότητα του εδάφους», περιγράφει ο κ Σωκράτης Βασιλάκος.

«Στην κτηνοτροφία οι ΕΜ φροντίζουν για ένα υγιές κλίμα στο στάβλο, εξαφανίζουν τη δυσοσμία, βελτιώνουν την ποιότητα και την αποδοτικότητα των ζωοτροφών, αυξάνουν τις αποδόσεις των ζώων και ταυτόχρονα παράγουν υψηλής ποιότητας προϊόντα.

Οι κτηνοτρόφοι διαπιστώνουν ότι, όταν ψεκάζονται τακτικά οι στάβλοι και όταν έχει προηγηθεί ζύμωση των ζωοτροφών με ΕΜ, επιτυγχάνουν υγιέστερα ζώα, υψηλότερη απόδοση και μεγαλύτερη ευζωία», προσθέτει ο 74χρονος γεωπόνος από την Καρδίτσα.

Τα ΕΜ, μετά την εντυπωσιακή εξάπλωσή τους σε όλο τον κόσμο, κατέχουν σήμερα θέση κλειδί στην αντιμετώπιση διαφόρων περιβαλλοντικών προβλημάτων και βλαβερών επιπτώσεων σε πολλούς άλλους τομείς, όπως στην οικιακή καθαριότητα, στην ιατρική, στην οδοντιατρική, στη διάθεση πόσιμου νερού, στη διαχείριση των λυμάτων, υπολειμμάτων και των σκουπιδιών.

Το παρασκεύασμα των ΕΜ έχει αναγνωριστεί ως βιολογικό προϊόν στις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στην Ελλάδα, όπου χρησιμοποιείται με απίστευτη επιτυχία.

Ποιος ανακάλυψε τους ενεργούς μικροοργανισμούς

Οι ΕΜ ανακαλύφθηκαν το 1968 από έναν Ιάπωνα καθηγητή γεωργικού πανεπιστημίου, τον Dr. Teruo Higa, ως μια εναλλακτική λύση στη χρήση χημικών ουσιών στη γεωργία. Σήμερα οι ΕΜ παράγονται παγκοσμίως σε πάνω από 50 χώρες ενώ χρησιμοποιούνται σε 150 περίπου. Η Βραζιλία είναι η πρώτη στον κόσμο σε παραγωγή προϊόντων ΕΜ, γιατί στην εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής πρωτοστατεί η ίδια η κυβέρνηση, όπως βέβαια συμβαίνει και σε αρκετές άλλες χώρες.

To ιδιαίτερο σε αυτή την ανακάλυψη είναι ότι, ενώ οι ίδιοι οι μικροοργανισμοί υπάρχουν μεμονωμένοι στη φύση και η δράση τους είναι περιορισμένη, στο σκεύασμα ΕΜ, το οποίο έφτιαξε ο Dr. Higa, είναι συγκεντρωμένοι σε ένα μείγμα, με αποτέλεσμα η δράση τους να είναι εκατοντάδες φορές πιο ισχυρή.

Οι ΕΜ συντάσσονται με τα όμοια βακτήρια που υπάρχουν στο περιβάλλον, πολλαπλασιάζονται και υπερτερούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να δημιουργούν μόνο αναγέννηση, σωστή αύξηση των φυτών, μεγαλύτερη σοδειά και σταδιακά εξαφάνιση της μόλυνσης του εδάφους. Με τους μικροοργανισμούς αυτούς παράγονται προϊόντα μεταλλαγής της ύλης, όπως χειλικές ουσίες, αντιβιοτικά, φυσικές ορμόνες, βιταμίνες, ένζυμα, και αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες είναι δυνατόν να αφομοιωθούν άμεσα από τα φυτά.

«Αυτά τα προϊόντα είναι σε θέση να διεγείρουν την ανάπτυξη των φυτών και να αυξήσουν τη φυσική αντίσταση του εδάφους των φυτών και των ζώων, αναστέλλοντας έτσι τις ασθένειες. Τα αντιοξειδωτικά φροντίζουν ώστε να παρουσιάζεται λιγότερη οξείδωση με την ενεργοποίηση της διαδικασίας της ζύμωσης. Οι ΕΜ προσδίδουν γονιμότητα σε όλα σχεδόν τα εδάφη, όσο άγονα και αν είναι. Ένα έδαφος στο οποίο κυριαρχούν οι εποικοδομητικοί μικροοργανισμοί, είναι δυνατόν να οδηγήσει σε άριστο επίπεδο παραγωγής, να αναστείλει τις ασθένειες και να συμβάλει στην παραγωγή προϊόντων ανώτερης ποιότητας.

Σε σχέση με την τεχνολογική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών, η αύξηση της εκπομπής ακτινοβολιών στο περιβάλλον δημιουργεί όλο και περισσότερο επικίνδυνες «ελεύθερες ρίζες» οξυγόνου. Πρόκειται για ακραίες επιθετικές ενώσεις που οδηγούν στην αποσύνθεση και την αποικοδόμηση άλλων ουσιών της ατμόσφαιρας και των οργανισμών. Γενικά είναι γνωστή η δημιουργία της σκουριάς στα μέταλλα, η οξείδωση των μαρμάρων, και όλες οι διαδικασίες γήρανσης του ανθρώπινου οργανισμού. Τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και γενικά όλα τα αέρια καπνού και κυρίως εκείνα της καύσης των απορριμμάτων δημιουργούν δηλητηριώδη αέρια. Σκουπιδότοποι, αποχετεύσεις και η συμβατική γεωργία και κτηνοτροφία επιβαρύνουν επίσης το έδαφος με βλαβερές ουσίες», προσθέτει ο κ Βασιλάκος.

Σύμφωνα με τον Ιάπωνα καθηγητή Teruo Higa, ο πλανήτης μας βρίσκεται σε ραγδαία καταστροφική πορεία. Η τάση αυτή μπορεί να αναχαιτιστεί με τους ΕΜ, που περιέχουν και «ειδικούς» μικροοργανισμούς για την αποικοδόμηση των περιβαλλοντικών τοξικών ουσιών.

Στο βιβλίο του ίδιου του επιστήμονα Δρ. Τερούο Χίγκα που ανακάλυψε τους ΕΜ και έχει τίτλο «Μια επανάσταση που θα σώσει τη γη», από τις εκδόσεις Κέδρος, οι ενδιαφερόμενοι έχουν να μάθουν πάρα πολλά ακόμη, για τους ενεργούς μικροοργανισμούς (ΕΜ).

ΡεπορτάζΝίκος Πετάσης

Πίσω